Je merk laden met storytelling

 

Ondernemers en bedrijven die branding als uitgangspunt van al hun activiteiten zien zijn op basis van hun EBITA gemiddeld genomen 6,4%-punt meer winstgevend dan andere organisaties¹. Het belang van branding mag bij deze direct duidelijk zijn, maar er moet ook gezegd worden dat branding niet een eenmalig iets is.

Branding is meer dan het hebben van een logo of het regelmatig plaatsen van een advertentie. Bij succesvolle bedrijven klinkt de merkidentiteit door in de visie en missie. Het verbind de strategie, organisatie en operatie. Nu gaat dit voor veel ondernemers en kleine bedrijven misschien wat ver. Maar wat kan er wel ondernomen worden?

Branding is in ieder geval continu nieuwe initiatieven nemen. Storytelling is één van de krachtige manieren om je merk te laden. Goede verhalen gaan over innovatie, zijn authentiek en geloofwaardig. Je neemt leiderschap en draagt je visie uit. Verhalen hoeven niet (alleen) in woord verteld te worden. Bedenk ook hoe je visueel je merk uit kunt dragen.

Wat vertel je in een verhaal over je merk?

Een aantal storytelling tips:

  1. Wie ben je en wat zijn je kernwaarden?
  2. Bespreek unieke details over je product of dienst?
  3. Wat belooft je merk en waarom is dat belangrijk?
  4. Hoe verbeter je de wereld en de wereld van anderen?

Voeg steeds nieuwe verhalen toe aan jouw merk. Maar zorg dat het één geheel blijft. De consistentie is cruciaal in branding. Deel ze via je blog, LinkedIn, Twitter of andere social media kanalen. Stuur persberichten naar de vakpers of regionale krant, vertel je verhaal op netwerkavonden, et cetera. Deel je verhaal met anderen en verbind ze met je merk.

¹ Rik Riezebos en Jaap van der Grinten. 2011. Positioneren. Stappenplan voor een scherpe positionering. Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.


Robert Kroesbergen is een ervaren marketingprofessional. Helpt ondernemers en organisaties met hun strategie, (online) marketing, communicatie, social media, branding en positionering. Schrijft over zijn vak én soms ook over de Arizona Cardinals. Daarnaast zorgt hij als vrijwilliger online marketing bij het Amerikaanse NFL platform Profootballspot.com voor fan-engagement, ontzettend veel nieuwe volgers en het verspreiden van schitterende content.

 

Add Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.