Test de impact van de cookiewetgeving op je website

Test de impact van de cookiewetgeving op je website ("Chocolate Chip Cookies" by Grant Cochrane)Eind november volgde ik een presentatie over de nieuwe cookiewetgeving. Hoewel er al het nodige over is verschenen in de media en daarmee de term cookiewetgeving an sich veel bekendheid heeft gekregen, is bij veel ondernemers en bedrijven nog onbekend welke stappen zij moeten ondernemen op hun website, maar ook wat de impact zal zijn van de wetgeving op de strategie.

Cookiewetgeving in het kort

In het kort komt het er op neer dat wanneer je ‘niet functionele cookies’ gebruikt op je website, je verplicht bent om de bezoeker hier vooraf duidelijk en volledig over te informeren, nog voordat er een cookie wordt geplaatst. Deze verplichting geldt ook voor third party cookies die je op je website toepast .

Één van de veel gebruikte tools die onder third party cookies valt is Google Analytics. Daarnaast vallen ook adverteerderstools of tools van Twitter en Facebook er bijvoorbeeld onder. De meeste website-eigenaren ontkomen er dan ook niet aan om toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Impact op je strategie

De acceptatie van het gebruik van cookies door bezoekers is cruciaal om meetbare resultaten beschikbaar te hebben. Wanneer je 50% minder gegevens hebt zal het beoordelen van je acties en het maken van nieuwe strategieën lastiger worden. De resultaten zijn immers minder significant en statistisch minder betrouwbaar. Wat weet je nog over de conversie van je actiepagina’s? Welke pagina’s worden goed gevonden door de inzet van bijvoorbeeld budget voor SEO? Kortom, hoe voorkom je nu dat je een schat aan belangrijke informatie mist?

Testen, testen, testen

De acceptatie van cookies hangt heel nauw samen met de manier waarop je de boodschap bij de bezoeker aanbiedt. Leg je het goed en duidelijk uit, hoe heb je de buttons van accepteren en niet accepteren vormgegeven, et cetera.

Alleen door verschillende boodschappen in vorm en inhoud te testen kun je meetbaar maken bij welke vorm de meeste bezoekers de cookies wel accepteren. Beheer je meerdere websites? Dan kun je verschillende boodschappen tegelijk testen. Maar vergelijken kan ook door in vergelijkbare periodes een andere communicatievorm aan te bieden op je website.

 

Met dank aan Legal Experience Advocaten, Digibiz en Tribal Internet Solutions voor hun presentatie.

Add Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.