Nieuwe handels- of merknaam? Voorkom deze fouten

Nieuwe handels- of merknaam Voorkom deze foutenVeel marketeers krijgen er tijdens hun carrière meerdere malen mee te maken, conflicterende handels- of merknamen, onhandig gekozen merknamen of te moeilijke merknamen. Ook voor ondernemers, directeuren of managers in andere vakgebieden is het goed om te weten welke valkuilen er zijn om deze te voorkomen.

Een handels- en/of merknaam is immers cruciaal voor je branding. Het staat aan de basis voor alles waarmee je je product of dienst bij je klanten bekend wilt maken. Een conflicterende naam lijdt niet alleen tot onnodig weggegooid geld in reclamemiddelen en extra kosten voor nieuwe items, of in onnodig tijdverlies, maar ook in reputatieschade of -verlies, juridische processen, et cetera

Valkuil 1: Je handels-/merknaam bestaat al

Check altijd of je handelsnaam of je merknaam al bestaat in de registers van de Kamer van Koophandel en in het merkenregister waar je merk op de markt wil brengen. Bestaat de naam al in één van beide registers dan kan dit tot conflicten leiden, zeker als je je in een soortgelijke branche bevindt. Let op: een ouder handels-/merknaam heeft – indien de naam actief gebruikt wordt – de sterkste positie.

Valkuil 2: Het kiezen van een slechte merknaam

Om verschillende redenen kan je naam een slechte naam zijn. De volgende redenen zijn het meest voorkomend:

1)      De naam is te moeilijk of men weet niet goed hoe het uitgesproken moet worden

2)      De naam is beschamend om uit te spreken

3)      De naam is onmogelijk om te onthouden, omdat deze bijvoorbeeld te lang is

4)      De naam is te hip en heeft daardoor een te korte houdbaarheid

5)      De naam past niet bij jou of bij je bedrijf, bijvoorbeeld te persoonlijk of te zakelijk

Valkuil 3: Een beledigende merknaam

Wees met je naam niet neerbuigend of betuttelend. Ga je internationaal? Houdt er dan rekening mee dat je naam in het buitenland al een bepaalde betekenis zou kunnen hebben.

Tip:

Controleer ook altijd of je merknaam nog vrij is als domeinnaam en op de belangrijke social media kanalen.


Robert Kroesbergen is een ervaren marketingprofessional. Helpt ondernemers en organisaties met hun strategie, (online) marketing, communicatie, social media, branding en positionering. Schrijft over zijn vak én soms ook over de Arizona Cardinals. Daarnaast zorgt hij als vrijwilliger online marketing bij het Amerikaanse NFL platform Profootballspot.com voor fan-engagement, ontzettend veel nieuwe volgers en het verspreiden van schitterende content.

 

Add Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.