Word of Mouth marketing

Verbeter je bereik en omzet met Word of Mouth Marketing [WOMM]

Word of mouth marketing [WOMM], oftewel mond-tot-mond reclame, is niet voor niets één van de meest waardevolle vormen van marketing. Er is immers niets wat mensen meer vertrouwen dan de ervaringen en aanbevelingen van hun eigen vrienden en familie.

Met de komst van social media hebben klanten de tools in handen om hun liefde voor een merk massaal te delen. Maar in plaats van het echt verbinden met je fans en ze oprecht te stimuleren hun ideeën te delen zijn veel organisaties vooral druk bezig om meer ‘likes’ of ‘volgers’ te genereren. Vervolgens leunen ze achterover en hopen ze dat klanten vanzelf gaan praten over hun merk.

Een optimaal, groot en krachtig bereik op social media (en ook nog steeds daarbuiten) krijg je echter wanneer je echt gepassioneerde fans hebt. Fans die ervoor zorgen dat je merk verder wordt verspreid, interessant wordt gevonden en betrouwbaar over komt.

Maar hoe kun je je bereik en omzet verbeteren door je te richten op Word of Mouth Marketing? Richt je op de drie E’s:

Engage

Word of mouth marketing begint met engagement. Luister naar wat je fans vertellen en ga met ze in gesprek. Door te reageren ga je een verbinding met ze aan. Let hierbij op je tone of voice. Hoe wil je als merk overkomen en wat verwachten je fans. Zorg dat je in alles consistent bent, zodat je fans op je kunnen rekenen.

Equip

Wat willen je fans graag over je vertellen? Wat willen ze delen met hun vrienden en familie? Zorg voor uitstekende producten en service die alle verwachtingen overtreffen. Of deel mooie verhalen en feiten over je merk of organisatie. Emoties zorgen ervoor dat je berichten aanspreken en dat ze worden gedeeld. Daarom worden die leuke, schattige afbeeldingen van honden en katten ook zoveel gedeeld. Humor werkt ook goed, maar ook bijvoorbeeld feiten die zullen verbazen of inspireren. Hoe meer tools je je fans geeft om te delen, hoe groter het bereik van word of mouth marketing kan worden.

Empower

Laat je klanten weten dat ze belangrijk voor je zijn en dat het delen van hun mening belangrijk is voor de ontwikkeling van je producten en diensten. Zorg ervoor dat ze op verschillende manieren in contact kunnen komen met je, maar ook met elkaar. Moedig je fans aan om hun ervaringen te delen. Geef ze een podium door met ze in gesprek te gaan over hun ervaringen en verspreidt ze binnen je netwerk. En vergeet niet ze te laten weten wat je met hun feedback hebt gedaan.


Robert Kroesbergen is een ervaren marketingprofessional. Helpt ondernemers en organisaties met hun strategie, (online) marketing, communicatie, social media, branding en positionering. Schrijft over zijn vak én soms ook over de Arizona Cardinals. Daarnaast zorgt hij als vrijwilliger online marketing bij het Amerikaanse NFL platform Profootballspot.com voor fan-engagement, ontzettend veel nieuwe volgers en het verspreiden van schitterende content.

 

Add Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.