Meer lezers voor je blog, Facebook introduceert auteurschap

Bloggers, journalisten, schrijvers opgelet: Facebook introduceert auteurschap! Iets wat je waarschijnlijk kent van Google. Een interessante en – in mijn ogen – zeer interessante optie van Facebook om je blog verder te ontwikkelen. Het betekent namelijk dat (potentiële) lezers van je artikelen jou in Facebook posts zullen opmerken als auteur.  Het zijn van auteur komt professioneel over en dit straalt natuurlijk positief uit op jouw ‘persoonlijke merk’.

Het toevoegen van je auteurschap op Facebook is dus een mooie kans voor jou en je blog om jezelf te profileren. Wanneer je blog post wordt gedeeld op Facebook dan zal er rechts onderin ‘DOOR: ….. …….’ verschijnen. Iemand die met de muis over je naam gaat zal daar een screenshot van je profiel zien en als ze erop klikken komen ze op jouw Facebook-pagina uit.

Je wordt als auteur ook vermeld wanneer je post is gedeeld op een Facebook-pagina die niet van jezelf is. Als hier op je artikel wordt geklikt, dan verschijnt er onder de post op Facebook een regel die hen erop attendeert dat er meer van jou is te lezen door naar jouw pagina te gaan. Ook kunnen ze direct jouw pagina gaan volgen om zo nieuwe artikelen niet te missen.

Facebook introduceert auteurschap

Het Facebook auteurschap is voor iedere blogger een zeer interessante manier om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk geïnteresseerden je artikelen vinden. Niet alleen wanneer je je berichten op je eigen Facebook-pagina plaatst, maar juist ook wanneer anderen een link naar je artikel plaatsen op Facebook. Hiermee kun je het aantal fans en je bereik op Facebook aanzienlijk vergroten.

 

Er zijn twee stappen om je Facebook auteurschap in te stellen:
1) Instellen ‘volgers’ op Facebook
2) Instellen ‘meta tag’ op je website

Instellen ‘volgers’ op Facebook

Het auteurschap op Facebook werkt alleen als iedereen je zonder jouw toestemming kan volgen op Facebook. Dit betekent dat je je profiel hiervoor open moet stellen. Iets waar je misschien even over na moet denken of iedereen zonder toestemming je berichten wel mag lezen.

Of niet? Want hier heb je natuurlijk altijd zelf de volledige controle over. Je kan immers je privéberichten gewoon blijven delen met alleen je ‘vrienden’, of ‘vrienden van vrienden’. Dit kun je bij het plaatsen van je berichten aangeven onder het kopje ‘wie mag dit zien?’ wanneer je een bericht plaatst. Daarbij bepaal je nog altijd zelf wie vrienden van je worden op Facebook. Het alternatief is een separate Facebook-pagina beginnen voor je fans van je blog-artikelen.

Om ervoor te zorgen dat iedereen je kan volgen ga je op Facebook naar ‘instellingen’. Kies vervolgens voor ‘volgers’ en stel in dat ‘iedereen’ je mag volgen.

Facebook instelling volgers Facebook

Instellen ‘meta tag’ op je website

Om ervoor te zorgen dat Facebook je auteurschap bij je berichten plaatst zul je in je html/php bestanden van je webpagina’s een meta tag moeten opnemen. Hiervoor gebruik je de volgende meta tag, waarbij je robert.kroesbergen in dit voorbeeld vervangt door de URL van jouw Facebook-pagina.

<meta property=”article:author” content=”http://facebook.com/robert.kroesbergen” />

Gebruik je een CMS? Dan kun je instellen dat deze tag automatisch op elke pagina wordt opgenomen. WordPress gebruikers kunnen daarbij gebruik maken van de plugin WordPress SEO van Yoast. Ik raad deze handige plugin aan, maar er zijn ook alternatieven die specifiek gericht zijn om je Facebook auteurschap in te stellen, zoals Facebook Author Meta en Facebook Secret Meta.

Als je WordPress SEO van Yoast hebt geïnstalleerd dan klik je in je WordPress menu op ‘SEO’, vervolgens op  ‘social’ en onder ‘Facebook’ vink je het vakje ‘Add Open Graph meta data’ aan.

Facebook auteurschap instellen WordPress SEO Yoast

 

Ga vervolgen in je algemene WordPress-menu naar ‘users’ en klik op ‘edit’ bij je gebruikersnaam. Plak hier je Facebook URL van je profiel (zonder www).

Facebook instellen WordPress Users Facebook

 

Je hebt nu alles ingesteld. Via de Debug Tool van Facebook kun je nu testen of Facebook je auteurschap ook daadwerkelijk oppikt. Kopieer een URL van één van je blog posts en klik op ‘Debug’. Ziet het er goed uit? Geweldig! Pikt Facebook niet de juiste informatie op, klik dan op Fetch New Scrape Information.


Robert Kroesbergen is een ervaren marketingprofessional. Helpt ondernemers en organisaties met hun strategie, (online) marketing, communicatie, social media, branding en positionering. Schrijft over zijn vak én soms ook over de Arizona Cardinals. Daarnaast zorgt hij als vrijwilliger online marketing bij het Amerikaanse NFL platform Profootballspot.com voor fan-engagement, ontzettend veel nieuwe volgers en het verspreiden van schitterende content.

 

Comments

 • juni 25, 2015

  Beste Robert, met veel belangstelling zie ik dit bericht passeren.
  Vanavond ga ik het proberen installeren. Ik ben een computer analfabeet en zie het alweer mislukken.
  Kun je dit even kort uitleggen voor blogger zoals je dit deed voor wordpress?
  Met heel vriendelijke groeten en nog een fijne dag .
  Karine met k

  reply
   • juni 25, 2015

    Bedankt Robert,

    Ik ga aan de slag. De link kopieerde ik al naar mijn te volgen websites/blogs. Alsook jouw blog. Super.

    Groeten uit België, een land met vele mogelijkheden.

    reply

Add Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.