Wel of niet inzetten social media, een keuze op basis van ik-ervaring

Wel of niet inzetten social media, een keuze op basis van ik-ervaring Social media zijn hot op business events. Goeroes komen uitleg geven over de mogelijkheden van Twitter, LinkedIn, Facebook en alle overige kanalen.

Weinig nieuws onder de zon lijkt het. Maar mij valt het op dat vele ‘kleine’ ondernemers in Nederland nog niet bekend zijn met social media. Met cijfers over de groei van social media en succesverhalen van grote merken bieden de goeroes de ondernemers geen handreiking.

Waarom duiken veel ondernemers er niet in? Wel of niet inzetten van social media is geen keuze op basis van kansen en bedreigingen. Hyves kennen ze van hun zoon of dochter die uren achter de pc door kan brengen op een mooie zomerse dag. Twitter als bronvermelding van de hedendaagse journalist. Een ik-ervaring is er echter niet.

Angst voor nieuwe technologie regeert. Argumenten om te starten worden daarom weggewuifd net zoals internetverkoop jaren geleden. Hoeveel omzet loopt de traditionele handel op jaarbasis hierdoor mis? Niet bepaald ondernemend te noemen toch?

Wat nodig is, is iemand die helder en 1-op-1 de gemakkelijke technologie uit kan leggen en je leert online te communiceren. Iemand die ervoor zorgt dat je komt tot de ik-ervaring.

Add Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.