Wat je kunt leren van de NFL over fan engagement

Wat je kunt leren van de NFL over fan engagement

Oké, ik ben gek op American Football. Leukste spelletje ooit en knotsgekke Amerikanen (‘I love’ hun sportcultuur). Maar voor een marketeer is de NFL ook een grote bron van inspiratie. Ook voor B2B en B2C marketing valt er veel te leren van de NFL over fan engagement.

Als online marketeer voor het Amerikaanse Profootballspot leer ik ontzettend veel over het toepassen van content marketing en fan engagement. En ik vind dat de NFL hierbij ver voor loopt op andere sporten om fans betrokken te maken en te houden.

Waarom? Een NFL seizoen is relatief kort. Er worden slechts 16 wedstrijden in een regulier seizoen gespeeld. Tel daarbij slechts een paar play-off wedstrijden met als klapstuk de magische Super Bowl. En toch weet de NFL haar fans 52 weken per jaar aan zich te binden. 24/7. Knap toch? Nou, jij kan dat ook!

 

Altijd nieuwe content, maar maak het voorspelbaar

Al voordat de Super Bowl wordt gespeeld gaat de contentmachine voor het nieuwe seizoen vol aan. Nieuwe ronde, nieuwe kansen zullen we maar zeggen.

In deze wereld van American Football zorgen fans, clubs en de NFL elke dag voor nieuwe content. Samen. Voor de fans en door de fans. Van fan naar fan engagement. Ik ben geen NFL expert, maar zelfs ik maakte dit jaar een NFL Mock Draft voor 2016 om mijn verwachtingen van de jaarlijkse draft te delen met andere fans.

Aan de basis staat een goede en voorspelbare content kalender. Binnen de sport staan de belangrijkste gebeurtenissen al vast. Is dit in jouw bedrijf en branche eigenlijk anders?

Het gevolg van een inzichtelijke, voorspelbare content kalender is een grote stroom aan content. Rondom dezelfde onderwerpen. Allemaal gelinkt aan elkaar. NFL, clubs, atleten, experts en… fans!

 

Maak je informatie beschikbaar, aantrekkelijk en deelbaar

De NFL geeft iedere fan de beschikking over ontzettend veel materiaal. Statistieken van clubs en spelers. Up-to-date beeldmateriaal. Elke wedstrijd is in hoge kwaliteit live te volgen via internet. Content. Echt interessante content. Vooral ook veel (live) video. En dit wordt verspreid via een zeer professionele website, dagelijkse nieuwsbrieven met 10 headlines, social media, et cetera. Waar je ook bent als fan. Je kunt het nieuws volgen, reageren en delen waar en wanneer je wil.

Nu hoop ik dat je producten, diensten en content al beschikbaar zijn op het internet. Goed vindbaar. Visueel aantrekkelijk. En makkelijk deelbaar. Niet helemaal up-to-date? Dan is dit het eerste punt om aan te werken.

 

Fan engagement: Klanten erbij betrekken en laten ervaren

Nu is de fan engagement in sportmarketing natuurlijk erg hoog. Maar dat hoeft niet te betekenen dat jouw klanten geen gratis content kunnen creëren voor jouw bedrijf of merk.

Hoe? Net als sportfans willen jouw klanten het gevoel hebben dat ze onderdeel uitmaken van het team.

Betrek ze erbij. En stimuleer ze. Bijvoorbeeld door ze te vragen een review achter te laten. Of laat ze content creëren en delen op Instagram, Snapchat, Facebook. Een leuke actie op een beurs bijvoorbeeld?

Een andere manier is om verwachtingen van je klanten te overtreffen. Een club die boven verwachting goed presteert heeft ineens heel veel fans. En dat laten ze aan iedereen weten. Weet je? Dat doen ze ook bij producten en diensten die ze positief verrassen.

 

Blijf vernieuwen(d)

Het verschil tussen NFL en bijvoorbeeld voetbal vind ik het tempo waarin ze het spel durven te vernieuwen. Elk jaar worden er nieuwe regels voorgesteld. Om het spel aantrekkelijker te maken. En veiliger. Een paar regels worden ingevoerd. Maar welke? Daarover ontstaat natuurlijk ook het nodige rumoer.

Rumoer. Geruchten. Een bedrijf als Apple is hier ook goed in. Al bij de lancering van het allernieuwste model gaat de geruchtenmachine voor het volgende model weer op gang. Wat zijn de specificaties? Welke kleuren? Zo houd je je fans 52 weken per jaar betrokken bij je merk.

 

Biedt je klanten meer op social media

Natuurlijk social media. De NFL en elk team maakt gebruik van social media. Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat. Elke fan is constant up-to-date. Maakt kans op leuke prijzen. Krijgt dagelijks een kijkje achter de schermen. En de NFL durft. In 2016 kondigde het samen met Twitter aan om belangrijke live wedstrijden te gaan streamen.

Wat geef jij je klanten op social media? Houd je ze up-to-date? Durf jij een kijkje achter de schermen te geven door bijvoorbeeld je klanten een kijkje achter de schermen te geven en Snapchat inzetten voor marketing?

 

Foto credit: Nathan Shively, Unsplash.com

Robert Kroesbergen is een ervaren marketingprofessional. Helpt ondernemers en organisaties met hun strategie, (online) marketing, communicatie, social media, branding en positionering. Schrijft over zijn vak én soms ook over de Arizona Cardinals. Daarnaast zorgt hij als vrijwilliger online marketing bij het Amerikaanse NFL platform Profootballspot.com voor fan-engagement, ontzettend veel nieuwe volgers en het verspreiden van schitterende content.

 

Add Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.