Vijf stappen voor een goede content strategie

Vijf stappen voor een goede content marketing strategie

Content marketing. In mijn ogen nog altijd één van de meest effectieve – en ook leuke – manieren om je doelgroep te bereiken. Met jouw verhaal. Op maat. Met relevante informatie. Als je het goed doet natuurlijk. Maar hoe? Daar stel je een goede content marketing strategie voor op!

Bij een goede content marketing strategie gaat het bijvoorbeeld om je doelstellingen. Waarom? Wie? En hoe? Natuurlijk ook: waar? Op welke platformen is je content te vinden? En hoe meet je je succes?

Wil je met je content ook de oplossing voor je (potentiële) klanten aandragen? Volg dan deze vijf stappen voor een goede content marketing strategie:

 

1. Doelstellingen

Waarom ga je aan de slag met content marketing? Wil je meer awareness voor je merk creëren? Moet het je ook meer nieuwe leads gaan opleveren? Of wil je juist je bestaande klanten aan je binden? Andere doestellingen zijn natuurlijk het verhogen van je websitebezoeken, het aantal volgers op social media of het bereik van je e-maillijst vergroten.

Maak een duidelijke, realistische en meetbare keuze voor je belangrijkste doelstelling. Een doel kan zijn om bijvoorbeeld per maand 10% meer bezoekers op je website te hebben dan het voorgaande jaar. Of 10 nieuwe leads voor sales per maand.

 

2. Doelgroepen

Om goede content te maken moet je weten voor wie je deze goede content gaat schrijven. Wie zijn ze?
Hoe gedragen ze zich? Wat weten ze? Binnen een organisatie kun je hiervoor eens bij het salesteam aankloppen. Natuurlijk kun je ook zelf op onderzoek uit.

 

3. Onderwerpen

Nu is het van belang om te bepalen welke content je gaat creëren. Welke vragen leven er in je doelgroep? Waar ben je beter in dan de competitie? Waar wil je bekend om staan? Ook hier kan het salesteam je natuurlijk heel goed op weg helpen. Daarnaast kun je onderzoek doen naar zoekwoorden en welke pagina’s op je website nu al veel bezocht worden. En wat wordt er zoal gezocht of besproken op social media? Of in vakbladen?

 

4. Content planning

Zet nu je onderwerpen in een overzichtelijke jaarkalender, je contentkalender. Hoe vaak ga je nieuwe content aanbieden (dag/week/maand)? Hoeveel content heb je eigenlijk en lijkt het meer kwantiteit of kwaliteit? Natuurlijk ga je voor kwaliteit! Direct de beste oplossing geven op het moment dat je lezer ernaar op zoek is.

In welke vorm kun je je content het beste brengen? Denk hierbij aan een blog, video, infographic of een podcast. Of alle vier. Het een kan het ander versterken. Niet alleen omdat je doelgroepen op verschillende manieren hun content willen ‘snacken’. Ook omdat je op een ander kanaal op een andere manier je content kunt uitdiepen.

Tenslotte, waar ga je je informatie delen? Natuurlijk daar waar je doelgroep is! En daar waar je influencers zijn voor een nog groter bereik. Het inzetten van je website, social media en e-mailnieuwsbrieven dus.

 

5. Meten

Wil je weten of je een goede content marketing strategie hebt? Dan draait het natuurlijk om het behalen van je doelstellingen. Bijvoorbeeld Key Performance Indicators (KPI) zoals het aantal bezoekers op je website, bezoekduur en nieuwe leads. Nog beter is het als je daarnaast ook je Return on Investment (ROI) gaat berekenen. Niet altijd even makkelijk natuurlijk. Wel goed om over na te denken.

 

Return on Investment:

Hoeveel kost het per maand?
Het makkelijkste deel is natuurlijk hoeveel uur per maand het kost om content te maken en te verspreiden? Maar denk bij kosten ook aan design van afbeeldingen, gebruik van software en andere kosten.

Hoeveel levert het op per maand?
En nu het lastige. Hoeveel leads heeft content je echt opgeleverd? Is je klantloyaliteit omhoog gegaan dankzij je content? Je marges? Het aantal verkopen per klant?

Onderaan de streep?
Return on investment (ROI) = Opbrengst / Kosten × 100%


Robert Kroesbergen is een ervaren marketingprofessional. Helpt ondernemers en organisaties met hun strategie, (online) marketing, communicatie, social media, branding en positionering. Schrijft over zijn vak én soms ook over de Arizona Cardinals. Daarnaast zorgt hij als vrijwilliger online marketing bij het Amerikaanse NFL platform Profootballspot.com voor fan-engagement, ontzettend veel nieuwe volgers en het verspreiden van schitterende content.

 

Add Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.