Vijf stappen voor social media succes op Facebook

Of je nu zelfstandige ondernemer bent of marketeer bij een grote of kleine organisatie, het belang van het inzetten van social media is wel duidelijk. Je hebt een LinkedIn-bedrijfspagina, een Facebook-pagina en een Twitter account aangemaakt. En met enige regelmaat wordt er nieuwe content geplaatst op je website en gedeeld via social media.

Weet je zeker of je goed bezig bent? Of is het nog moeilijk om gewenste resultaten te krijgen of te koppelen aan je inspanningen? Neem de volgende vijf stappen om in vier weken social media succes te hebben met je Facebook-pagina.

De vijf stappen voor social media succes op Facebook:

1 Begrijp waar je potentiële klant is en hoe je ze aan je kunt binden

Onderzoek eerst op welke social media netwerken je klanten echt actief zijn. Is Facebook wel het juiste kanaal voor je? Kijk daarna wanneer ze online zijn, over welke onderwerpen ze het hebben, wat ze delen en door wie ze worden beïnvloed.

Tip: Op je Facebook-pagina vind je onder ‘Statistieken’ en vervolgens ‘Berichten’ wanneer je fans online zijn.

2 Je content is gericht op de klant

Je content is het belangrijkste voor je succes op social media. Het moet ervoor zorgen dat je de aandacht van je klanten grijpt. Je content moet antwoord geven op de vraag van de klant “Hoe kan dit mij helpen mijn probleem op te lossen?” Je content moet ook passen bij de visie van je bedrijf en zorg dat de tone-of-voice consequent wordt toegepast.

Tip: Op je Facebook-pagina vind je onder ‘Statistieken’ en vervolgens ‘Berichten’ welke berichten het grootste bereik en betrokkenheid hebben opgeleverd.

3 De kwaliteit van je volgers

Het aantal volgers op je social media kanalen zijn over de jaren heen natuurlijk gegroeid. Goed nieuws zou je zeggen? Niet als je volgers niet voornamelijk bestaan uit (potentieel) betalende klanten, maar uit accounts van bedrijven met als doel jou iets te verkopen of bestaan uit inactieve accounts. Om de kwaliteit van je volgers te verhogen zul je zelf actief potentiële klanten moeten zoeken. Onderhoud je relaties door de interactie met ze aan te gaan.

Tip: Je berichten op Facebook krijgen ook ‘likes’ van vrienden van je volgers. Zij vinden het bericht over je product, dienst of merk interessant. Deze vrienden kun je vervolgens uitnodigen je pagina leuk te vinden door te klikken op ‘x anderen vinden dit leuk’. Je ziet hier precies wie je pagina nog niet volgen en druk op ‘uitnodigen’.

4 Stel doelen

Stel de doelen vast voor constante, regelmatige activiteit op je Facebook. Hoeveel content ga je delen en wanneer. Neem niet direct teveel hooi op je vork. Je hebt misschien nu tijd en content om elke dag een post te plaatsen. Maar lukt je dat ook over een maand? Je fans verwachten dat dan wel. Je kunt dus beter wat rustiger beginnen en dan de hoeveelheid opvoeren.

Stel ook de gewenste groei van het aantal (kwalitatief goede) volgers vast en koppel daaraan je engagement met fans in bijvoorbeeld likes, gedeelde berichten en interactie. En hoeveel  kliks uit je social media kanaal bepalen.

Tip: Maak deze doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden (SMART). Bijvoorbeeld elke maand tien nieuwe fans, acht nieuwe berichten plaatsen, minimaal 50 likes voor je berichten en minimaal 20 kliks naar je website.

5 Bepaal je social media succes

Wanneer ben je nu echt succesvol? Niet als alleen het aantal likes van je Facebook-pagina groeit en er meer kliks naar je website gegenereerd worden. Uiteindelijk gaat het bijvoorbeeld om meer betalende klanten, hogere omzet uit bestaande klanten, et cetera. Stel ook deze doelen vast.


Robert Kroesbergen is een ervaren marketingprofessional. Helpt ondernemers en organisaties met hun strategie, (online) marketing, communicatie, social media, branding en positionering. Schrijft over zijn vak én soms ook over de Arizona Cardinals. Daarnaast zorgt hij als vrijwilliger online marketing bij het Amerikaanse NFL platform Profootballspot.com voor fan-engagement, ontzettend veel nieuwe volgers en het verspreiden van schitterende content.

 

Add Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.