7 valkuilen bij het inzetten van Social Media als marketingtool

Valkuilen van Social MediaStarten met social media is heel eenvoudig en een bericht is zo geplaatst. Als er zo over social media wordt gedacht, dan is de kans op succes erg klein. Het is één van de valkuilen van social media marketing.

1. Geld besparen op marketingbudget

Op Twitter, Linkedin en Facebook een account aanmaken is zo gepiept. Een account is gratis en je kunt gelijk berichten op het web plaatsen. Er wordt daarom al snel gedacht dat er kosten bespaard kunnen worden op andere communicatiemiddelen wanneer men begint met social media.

Het is echter nog maar de vraag of je de kosten die nu verbonden zijn aan traditionele media opgegeven kunnen worden. Misschien is maar 10% van je doelgroep actief op social media. Uit onderzoek van Twirus blijkt dat nog slechts 191.000 Nederlanders te boek staan als actieve Twitteraars. Het overige deel van je doelgroep wil je blijven bereiken via traditionele media waarbij overlap onvermijdelijk is.

In de winkel verwacht de consument nog altijd een brochure mee te krijgen en te kunnen oriënteren in stalenboeken. Je website moet misschien nog wel vaker geüpdate worden, etc. etc. Niet bepaald kostenverlagend.

2. Voor een appel en een ei

Social media inzetten lijkt goedkoop. Het vergt echter een compleet andere creatieve strategie van de organisatie en/of marketeers. De berichtgeving moet flink omhoog geschroefd worden. Men verwacht interactie. Kortom, nieuwe media inzetten kost veel meer tijd dan verwacht.

Is er geen tijd om regelmatig nieuwe content te bieden, dan is inzet van social media bij voorbaat zinloos.

3. Succesverhalen

Merken komen graag onder de aandacht met hun succesvolle social media strategie. Pepsi besloot in 2010 voor het eerst in 23 jaar geen TV spot te kopen tijdens de Super Bowl finale. 20 miljoen Euro werd gereserveerd voor een social media campagne.

Alleen dit bericht leverde Pepsi natuurlijk al veel gratis PR over de hele wereld op. Of dat net zo zal gaan (al is het maar lokaal) wanneer uw organisatie zich stort op een campagne is nog maar de vraag als u niet vernieuwend bent.

Denk ook goed na of een succesverhaal van een ander bedrijf wel past bij uw organisatie. Schoenmaker blijf bij uw leest.

4. Snel en simpel

Even snel een Twitter-bericht versturen. Het klinkt alsof iedereen het kan. Zelfs een bericht van 140 tekens moet goed doordacht zijn, zonder spelfouten, hyperlinks moeten naar de juiste informatie verwijzen, etc. Daarnaast moet gedacht worden aan interne communicatie, opvolging van de actie en resultaten meten. Niet iets om snel even tussendoor te doen.

5. Bijlagen

Het nadeel van het verzenden van berichten via Twitter en LinkedIn is dat een bijlage niet direct gezien wordt. Het is een kunst de aandacht te trekken van je lezer, zodat hij doorklikt naar de zaken die je graag wilt laten zien. Een premium of monster meesturen voor extra aandacht gaat niet meer.

6. Bereik je doelgroep

5523 volgers op Twitter betekent niet dat je alle 5523 met je bericht bereikt. Velen zullen op het moment van verzenden niet online zijn. Het bericht verdwijnt vervolgens al snel uit hun timeline waardoor ze het nooit zullen zien. Houdt er ook rekening mee dat een deel van je volgers hun account niet meer in gebruik hebben. Traditionele media met abonnees is wat dat betreft een stuk nauwkeuriger in bereikgegevens.

7. Massacommunicatie

We leven in een wereld die steeds verder individualiseert, iedereen zijn eigen mening heeft en een eigen stijl…. massacommunicatie is met hagel schieten. Zet men social media in als massacommunicatie, dan is dit gedoemd te mislukken.

De platformen bieden echter de mogelijkheid om 1 op 1 een relatie met je klant aan te gaan. Luisteren! Vragen! Interesse tonen! Daarna reageren met een passende oplossing. Op deze manier kun je echt maatwerk bieden.

Bonustip: men zit niet te wachten op (alleen) reclame

Reclame, reclame, reclame. Overal worden mensen geconfronteerd met reclame. Juist op Twitter, LinkedIn en Facebook is dit wel het laatste waar men op zit te wachten. Ongevraagde reclame wordt hier als zeer irritant ervaren.

Natuurlijk zitten je fans te wachten op interessante aanbiedingen voor producten die zij begeren. Reclame maken? Geef deze trouwe fans via Twitter dan iets extra’s door middel van een coupon of actielink. Een fan zal in een handomdraai een goede actie retweeten (doorsturen van een Twitterbericht). Dat is nog eens snelle mond-tot-mond-reclame.

Ga je starten met Facebook, lees dan ook mijn post ‘vijf stappen voor social media succes op Facebook‘.


Robert Kroesbergen is een ervaren marketingprofessional. Helpt ondernemers en organisaties met hun strategie, (online) marketing, communicatie, social media, branding en positionering. Schrijft over zijn vak én soms ook over de Arizona Cardinals. Daarnaast zorgt hij als vrijwilliger online marketing bij het Amerikaanse NFL platform Profootballspot.com voor fan-engagement, ontzettend veel nieuwe volgers en het verspreiden van schitterende content.

 

Add Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.